Mudrost lekovitih banja dalekog Japana – Kobido masaža

Leaf bg 2

Sadržaj

Azijska, a posebno japanska, kultura je poznata po svojoj umetnosti negovanja i vrednovanja lepote. Ono po čemu su posebno poznati jeste masaža – koja se zove amna. Japanci su osim svog kanji (kanđi) pisma, iz Kine uvezli i kulturu masaže, pre više od 1300 godina. Anma sistem masaže je osmislio Akaši Kan Ići, 1320. godine. Kobido masaža je kruna viševekovne japanske masažne tehnike.

Ko-bi-do – drevni način lepote

Samo značenje reči kobido već nam govori dve važne stvari, da je reč o drevnoj metodi, i da je reč o metodi ulepšavanja.

Japanski izraz “Kobido” (古美道) sastoji se od tri kanji znaka:

 • 古 (ko) – Znači “staro” ili “drevno”
 • 美 (bi) – Znači “lepo” ili “lepota”
 • 道 (do) – Znači “put” ili “način”

Kada se ovi znakovi kombinuju, formira se izraz “kobido”, što se može prevesti kao “starinski način lepote” ili “drevni način lepote”.

A o koiko staroj metodi je reč, dovoljno govori to da prvi podatak o kobido masaži datira iz 1420. godine. 

kobido masaža

Najvažniji benefit Kobido masaže

Osnovni cilj kobido masaže jeste stimulacija i revitalizacija kože i drugih tkiva lica, poboljšanje cirkulacije krvi i limfe. Samim tim podstičemo proizvodnju kolagena i elastina. Naravno, sve azijske komponente imaju i energetski aspekt, pa tako i kobido masaža pomaže u otklanjanju blokada u energetskim kanalima. To donosi dugoročne rezultate. 

Neki od efekata kobido masaže:

 • Smanjenje napetosti i stresa u licu i vratu.
 • Poboljšanje tonusa i elastičnosti kože.
 • Povećanje dotoka kiseonika i hranljivih materija u kožu.
 • Smanjenje otoka i podočnjaka oko očiju.
 • Poboljšanje izgleda tena i teksture kože.
 • Podsticanje prirodne obnove ćelija kože.

Ova tehnika masaže može biti veoma opuštajuća i prijatna, ali je važno da je sprovodi obučen i sertifikovan terapeut koji razume anatomiju lica i pravilno izvodi tehnike. Kod osoba sa određenim medicinskim stanjima, kao što su kožne infekcije ili povrede, treba biti oprezan i posavetovati se sa lekarom pre nego što se odlučite za kobido masažu. Kobido masaža je posebna tehnika koja zahteva stručnost, stoga je važno znati da u Le Lift salonu rade kvalifikovani terapeuti,  kako biste osigurali sigurnost i najbolje rezultate za svoju kožu.

Kako izgleda Kobido masaža:

Radi veće udobnosti našem salonu dobijate haljinice, jer se prilikom masaže masira i dekolte. Masaža se izvodi kombinacijom različitih tehnika kao što su mekano stiskanje, podizanje kože, lagano tapkanje, rolanje. Sesija uključuje čišćenje, hidrataciju i stimulaciju meridijana (energetskih kanala) na licu kako bi se revitalizovala koža. Klijent se savetuje da dođe bez šminke kako bi se postigao maksimalni učinak tretmana. Nakon tretmana, preporučuje se konzumacija dovoljno vode kako bi se sprečila dehidratacija mišića i olakšalo uklanjanje toksina iz tela. Kobido masaža je, dakle, holistički pristup lepoti i dobrobiti kože, a redovna primena može imati pozitivan uticaj na opšte stanje i zdravlje kože lica.

Prednosti kobido masaže:

 • Povećava mikrocirkulaciju kože lica, što doprinosi blistavijem ten i boljem izgledu kože.
 • Podstiče prirodnu proizvodnju kolagena, što može pomoći u smanjenju bora i finih linija.
 • Obezbeđuje hidrataciju kože, pomažući joj da zadrži vlagu i elastičnost.
 • Popunjava kožu i daje joj volumen, čineći je svežijom i mlađom.
 • Pomaže u obnavljanju epiderma (gornjeg sloja kože) i doprinosi lepšem izgledu kože.
 • Eliminiše toksine iz kože, čime se poboljšava njen izgled i zdravlje.
 • Može doprineti poboljšanju psihičkog blagostanja i kvaliteta sna, jer je masaža opuštajuća i smanjuje stres.
 • Redovna primena Kobido masaže može pomoći u borbi protiv starenja kože, smanjivanjem znakova umora i stresa na licu, kao i borbi protiv opuštanja kože.
3

Ukoliko vas put odvede u Japan, obavezno probajte Kobido

Ako planirate putovanje u Japan i imate na raspolaganju malo vremena, preporučujemo da isprobate Kobido masažu. Iistražite spa centre, salone lepote i wellness centre u mestima koja planirate posetiti kako biste pronašli mesto koje nudi ovu tradicionalnu japansku masažu. Neke od najpoznatijih banja u Japanu su Bepu, Hakone, Arima, Kusatsu. 

Ne morate u Japan, možete i u Novom Sadu

Srećom, ne morate da prevalite put od 9000 kilometara, da biste sebi priuštili ovo nezaboravno iskustvo. U Le Lift salonu dostupna vam je kobido masaža, i to u trajanju od 75 minuta, u nažoj Zen sobi, u kojoj vlada potpuni mir i kranje prijatna atmosfera. Zakazivanje je vrlo jednostavno – na stranici za zakazivanje odaberite kobido tretman i željeni termin.